11.4.2017

Keittiöjuttuja...sämpylöitä ja kauraiset sämpylät..

Viime viikolla tuli yhtenä päivänä tehtyä sämpylöitä ja pullia...kumpiakaan en ole tehnyt moneen vuoteen...varmaan viimeksi äidin kanssa joskus 10-15 vuotta sitten 😊

Sämpylät


tein ihan "kotimaista" -merkkisen sämpylöjauhopussin kyljestä katsotulla ohjeella :)

Hyviä tuli :)
Tässä resepti:

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1/2 dl öljyä
12-13 dl sämpyläjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota
siihen hiiva. Lisää suola ja siirappi.
Lisää puolet jauhoista ja vatkaa seosta voimakkaasti. Lisää loput jauhot vähitellen ja viimeisenä öljy.
Seuraavaksi annoin taikinan kohota liinan alla (1/2-1 h), jonka jälkeen muotoilin sämpylät.
Sämpylät jätin vielä pellille kohoamaan.
Uunin lämmitin 225 asteesen ja sämpylät oli siellä 12-15 min, uunin keskitasolla.

Ensimmäisellä kerralla unohdin sämpylöistä suolan...silti tuli todella hyviä.

Tää päivitys on jäänyt kirjoittamatta loppuun..


Nuo ekat sämpylät tein jo aikaa sitten..
Nyt olen testannut jo toisenkin reseptin, josta tuli kanssa todella hyviä sämpylöitä

Tein kauraisista sämpyläjauhoista ja ne oli todella hyviä, ihan pussin kyljestä otin reseptin..

Kauraiset sämpylät 


(25 kpl)
5 dl vettä tai maitoa
1½-2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 ps kuivahiinaa (11 g) itse käytin tuorehiivaa, jonka punnitsin keittiövaa´alla
10-12 dl jauhoja
50-100 g leivontamargariinia

voiteluun vettä

1. Lämmitin maidon lämpimäksi, johon sekoitin suolan, siirapin ja tuorehiivan. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten. Jauhoja kannattaa lisätä vähitellen, sillä pehmeämmästä taikinasta tulee mehevämpiä ja maukkaampia sämpylöitä. Lisää taikinan teon loppuvaiheessa huoneenlämpöinen margariini (itse käytin voita). Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikina tangoksi ja jaa 25 palaan. Leivo palat pyöreiksi tai pitkulaisiksi sänpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

3. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

4. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

5. Paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.